Kerkje Valkkoog Nieuwsbrief
 
Maria de Fátima zingt de mooiste fado 
 
Zaterdag 8 april, aanvang 20.15 uur in Kerkje Valkkoog 
 
Het laatste concert van het aflopende seizoen wordt ongetwijfeld een hoogtepunt. Niemand minder dan Maria de Fátima komt onze harten verwarmen met haar bijzondere stem en de allerbeste fado die in Nederland te horen is. Fado zijn de blues van de Portugezen uit de volkswijken. Het woord fado komt van het oude Latijnse fatum, het lot. Fado is het lied over het onontkoombare, waar alleen nog muziek en zang troost kan brengen. Fado zingen kun je alleen doen met heel je hart en heel je ziel. 
 
Maria de Fátima geldt in de wereld van de fado als fenomeen. Zij werd geboren in Boavista, een arbeidersbuurt in Lissabon en begon als kind al met optreden. Toen ze elf was, nam ze haar eerste plaat op. In Portugal was ze al een beroemdheid toen ze in 1981 neerstreek in Amsterdam en daar bleef wonen. Sindsdien drukt zij haar stempel op de fado die klinkt op de podia in Nederland, België en Duitsland. De CD die ze in 2004 opnam onder de titel Alma, werd geroemd als de beste fado-plaat van het jaar. Op 6 september 2016 werd zij in de naam van de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa onderscheiden met de 'Ordem do Infante D. Henrique' voor haar verdienste voor de Portugese cultuur. 
 
Maria zingt de traditionele fado, de zogenaamde 'fado cancao' en eigen composities. Met haar vaste begeleidingsgroep: Daniel Raposo op Portugese gitaar, Hans van Gelderen op klassieke gitaar en Felix Hildenbrand op contrabas.